Valolainsäädäntö


Täältä löydät tietoa ajoneuvojen ja perävaunujen valaisimia koskevasta lainsäädännöstä, kuten referenssiluvuista ja hyväksyntämerkinnöistä. Pyrimme lisäämään listaan viimeisimmät viranomaisten ohjeistukset, joiden avulla voit varmistua valojesi lainmukaisuudesta. 

Lisävalojen lainsäädäntö

Suomen tieliikennelaki vaatii, että lisävaloja tulee asentaa parillinen määrä. Paneelimalliset valot voidaan asentaa myös päällekkäin. 

Yksittäinen paneelimallinen lisävalo voidaan asentaa silloin kun valon etäisyys ajoneuvon ulkolaidoilta on enintään 40cm puoleltansa ja lisävalopaneeli on vähintään 80cm leveä. Eli 159cm leveään autoon saa asentaa yhden vähintään 80cm leveän lisävalopaneelin. Leveämmissä autoissa lisävalopaneeli tulee olla leveämpi yllä olevien ehtojen mukaisesti. Tämän myötä markkinoilla ei ole ainoatakaan lisävalopaneelia, jota saisi asentaa laillisesti vain yhden kappaleen. Tästä poikkeuksena on lisävalopaneelit, jotka ovat jaettu useampaan osaan, ja jokaisella osalla on oma hyväksyntämerkintänsä (esimerkiksi Maxtel 120W lisävalopaneeli). 

Kaukovalojen yhteenlaskettu referenssiluku saa olla korkeintaan 100. Mikäli autoon asennettujen kaukovalaisimien yhteenlaskettu referenssiluku on suurempi kuin 100, on valojärjestelmään asennettava erillinen kytkin, jolla estetään yhtä aikaa kytkettävissä olevien valaisimien referenssiluvun ylittyminen. Alla olevassa Trafin ohjeessa on esimerkkejä valaisimissa olevista hyväksyntämerkinnöistä sivulla seitsemän.

Trafin ohje: Auton ja perävaunun valaisinvaatimukset

(lisätietoja saa myös lähimmältä katsastusasemalta)