Valolainsäädäntö


Täältä löydät tietoa ajoneuvojen ja perävaunujen valaisimia koskevasta lainsäädännöstä, kuten referenssiluvuista ja hyväksyntämerkinnöistä. Pyrimme lisäämään listaan viimeisimmät viranomaisten ohjeistukset, joiden avulla voit varmistua valojesi lainmukaisuudesta. 

Lisävalojen lainsäädäntö
 

28.8.2017 voimaan tulleen Trafin säädöksen mukaan Suomessa saa käyttää yhtä ylimääräistä kaukovaloa, poikkeuksena EU-lainsäädäntöön, joka määrää lisäkaukovalojen määrästä. Käytännössä siis henkilö- tai pakettiautossa voi olla 1-3 lisäkaukovaloa, mikäli ajoneuvon omatkin pitkät ovat käytössä. Jos omat pitkä poistetaan käytöstä, ne voidaan korvata lisävaloilla. Raskaissa ajoneuvoissa lisäkaukovaloja voi palaa samanaikaisesti 5 kpl auton omien kaukovalojen lisäksi.

Kaukovalojen yhteenlaskettu referenssiluku saa olla korkeintaan 100. Mikäli autoon asennettujen kaukovalaisimien yhteenlaskettu referenssiluku on suurempi kuin 100, on valojärjestelmään asennettava erillinen kytkin, jolla estetään yhtä aikaa kytkettävissä olevien valaisimien referenssiluvun ylittyminen. Alla olevassa Trafin ohjeessa on esimerkkejä valaisimissa olevista hyväksyntämerkinnöistä sivulla seitsemän.

Trafin ohje: Auton ja perävaunun valaisinvaatimukset

(lisätietoja saa myös lähimmältä katsastusasemalta)