Tietoa xenon-valoista

 Xenon- tai ksenonvalo, on hyvin kirkasta valoa tuottava kaasupurkauslamppu, jota käytetään mm. autoissa. Ksenonlamput sisältävät ksenonkaasua joka hehkuessaan tuottaa valoa. Myös muuntyyppiset valaisimet voivat sisältää ksenonkaasua, joten puhuttaessa ksenonvaloista ei välttämättä tarkoiteta kaasupurkausvaloja.

Kaasupurkausvalon paremmuus verrattuna tavalliseen halogeenivaloon perustuu periaatteessa kahteen asiaan:

Kaasupurkausvalo tuottaa enemmän valoa vähemmällä tehomäärällä. Valotehon lisäys ei lähtökohtaisesti näy valokuvion pituudessa, vaan ennemminkin sen kirkkaudessa.
Ihmissilmä havaitsee eri värejä eri tavalla. Päivällä silmä on herkin vihreän ja keltaisen sävyisille väreille. Pimeällä, kun valoja tarvitaan, silmä erottaa parhaiten sinisen valon. Kaasupurkausvalaisimen valo on hyvin valkoista ja siksi se tavallisiin halogeenivaloihin verrattuna näyttää jopa siniseltä. Näin ollen tällaisella valolla valaistut kohteet erottuvat pimeässä helpommin.
Kaasupurkausvalossa valon tuottaminen perustuu kaasun hehkumiseen hehkulangan hehkumisen sijaan, jolloin päästään eroon kuumuuden aiheuttamista ongelmista tavallisiin valotyyppeihin verrattuna. Kaasupurkausvalojen käyttöikä on huomattavasti pidempi verrattuna halogeenivalaisimiin. Polttimon sisällä on kaksi elektrodia muutaman sentin etäisyydellä toisistaan ja korkealla sytytysjännitteellä niiden väliin saadaan syntymään valokaari. Valokaaren ylläpitämiseen riittää pienempi jännite. Polttimon tuottaman valon värijakaumaa säädellään polttimon sisällä olevien metallisuolojen avulla, jotka höyrystyvät valokaaressa. Yksi metallisuoloista on elohopea joka on ongelmajätettä. Polttimo syttyy normaalia polttimoa hitaammin, koska suolojen höyrystyminen vie jonkin aikaa.


H.I.D on lyhenne sanoista High Intensity Discharge. Lyhennettä käytetään yleisesti puhuttaessa kaasupurkausvalonlähteistä, eikä HID ole tuotemerkki, kuten usein oletetaan.


Lähde: Wikipedia http://fi.wikipedia.org/wiki/Ksenonlamppu